Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Παλαιωμένο κουτί με σκόνες αγιογραφίας!

Κρύο, κρύο, κρύο! Δε θα ξαναπώ πόσο αγαπώ το χειμώνα και τα κρύα του! Εντάξει ακόμη τυπικά χειμώνα δεν έχουμε, αλλά δεν πειράζει, πλησιάζει... Και μαζί με το χειμώνα έρχονται και τα Χριστούγεννα! Yeah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Παλαιίωσα ένα κουτί από μπουκάλια κρασιού, που μας το είχαν φέρει δώρο και το χρησιμοποιούσα για να αποθηκεύω διάφορα πραγματάκια στα ραπτικά μου.
Να το  κουτάκι μου:






Η όλη διαδικασία γίνεται ως εξής: 

  1. Γυαλοχαρτάρουμε το κουτί για να φύγει το βερνίκι που είχε.
  2. Σκουπίζουμε καλά με νωπό πανί να φύγει όλη η σκόνη για να στρώσει καλύτερα το χρώμα, αλλά και να μην έχουμε σκόνη στον πάγκο εργασίας μας και μετά πάει επάνω στο βαμμένο κουτί όσο στεγνώνει.
  3. Βάφουμε όλο το κουτί ένα σκούρο χρώμα. (Εμείς χρησιμοποιήσαμε σκόνες αγιογραφίας για χρώματα, αλλά υποθέτω ότι μπορεί να γίνει και με ακρυλικά. Κατ' εμέ τα χρώματα αγιογραφίας δίνουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τα ακρυλικά, απλά θέλουν λίγη προσοχή να μην τα εισπνεύσουμε και να μη μείνουν πάνω στα χέρια μας πολύ ώρα, γιατί όταν είναι σε μορφή σκόνης είναι τοξικά.)
  4. Μόλις στεγνώσει ΚΑΛΑ παίρνουμε ένα κερί ή ένα ρεσώ ακόμη καλύτερα για να το χειριζόμαστε πιο άνετα (δεν το ανάβουμε) και περνάμε με αυτό τα σημεία στα οποία θέλουμε να μην "πιάσει" πολύ το χρώμα που θα βάψουμε από πάνω. Περνάμε καλά όλες τις γωνίες γιατί εκεί θα φαίνεται πιο πολύ η παλαίωση, αλλά και τις πλευρές του κουτιού. Κυρίως όμως τις γωνίες!
  5. Ύστερα φτιάχνουμε μια απόχρωση που να ταιριάζει με το σκούρο χρώμα μας και βάφουμε το κουτί όλο. Μόλις στεγνώσει βάφουμε και τον πάτο του κουτιού. Καλό είναι όσο βάφετε να μην κλείσετε τελειώς το καπάκι γιατί μετά δε θα ανοίγει (τα παθήματα γίνονται μαθήματα...). Εγώ χρησιμοποίησα σκούρο λαδί σαν πρώτο χρώμα και από πάνω έβαψα με μια πιο ανοιχτή απόχρωση του ίδιου χρώματος για να "δένουν" χρωματικά.
  6. Μόλις στεγνώσει κι αυτό το χρώμα είναι έτοιμο για τις λεπτομέρειες. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο που να θυμίζει κοφτό κεντημα.
  7.  Ξεπατικώσαμε λοιπόν πάνω σε ριζόχαρτο ένα σχέδιο που θέλαμε. Στην πορεία γυρίσαμε ανάποδα το σχέδιο και το περάσαμε με πολύ πολύ μαλακό μολύβι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν είναι μαλακό το μολύβι το σχέδιο δε θα ξεπατικωθεί σωστά. Δεν το κάνουμε με καρμπόν, γιατί μπορεί να αφήσει σημάδια πάνω στο κουτί.
  8.  Ξεπατικώνουμε το σχέδιο πάνω στο κουτί (η πλευρά με το μαλακό μολύβι ακουμπάει επάνω στο κουτί. Γι' αυτό βρείτε προσεκτικά από ποια μεριά θα βάλετε το μολύβι, για να μη σας βγει ανάποδα το σχέδιο)
  9.  Ύστερα αρχίζουμε και γεμίζουμε με πιο σκούρο χρώμα τα σημεία εκείνα που υποτίθεται ότι είναι τρύπια στο κοφτό κέντημα. Μόλις στεγνώσει το χρώμα περνάμε με πολύ ανοιχτό χρώμα (λευκό ή σχεδόν λευκό) τα περιγράμματα και τα στηλάκια του κοφτού κεντήματος (στηλάκια είναι εκείνα τα κομμάτια κλωστής στο κοφτό κέντημα που συγκρατούν το ύφασμα στα σημεία που είναι κομμένο. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή)
  10. Τα σημεία που είναι "γεμισμένα" με κλωστή σε ένα κοφτό κέντημα, τα βάφουμε με το άσπρο χρώμα.
  

Εδώ είναι μια κοντινή φωτογραφία του "κοφτού"κεντήματος:














Και έτσι έχει γίνει η παλαίωση στις γωνίες του κουτιού:














Παρόλο που είχα σκοπό να το χρησιμοποιήσω πάλι για φύλαξη μέσα σε ένα πιο μεγάλο κουτί, τελικά το στόλισα. Είναι πολύ όμορφο και αξίζει να το δοκιμάσετε. Και το σχέδιο να μην κάνετε, κάντε με αυτόν τον τρόπο την παλαίωση, είναι πολύ όμορφο και σκέτο.

Σας χαιρετώ!!!!!!!!!! Ελπίζω να σας άρεσε!


ΑΑΑΑ, αλήθεια! Σας αρέσει η μουσική που έβαλα στο blog; Έχει αγαπημένα μου τραγούδια! Μπορείτε να ρυμίσετε την ένταση επάνω δεξιά και να αλλάξετε τα τραγούδια στην αριστερή πλευρά. Ή αν δεν αρέσει σε κάποιον μπορεί να πατήσει και pause. Επίσης στα αριστερά φαίνεται ο τίτλος και ο καλλιτέχνης του τρέχοντος τραγουδιού!


Να περνάτε μαγικά!!!

2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραίο, μπράβο σε σένα αλλά και στη δασκάλα σου... Τι ωραία τα τραγουδάκια... Πολύ ωραίο και το Love αλλά προτίμησα το Stand by me! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ όλα ωραία ειναι, αλλά εγώ να σου πω έχω ερωτα με το let's do it της ella's. Χαίρομαι που σου άρεσαν. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή